Авариен Ремонт Строй ЕООД - авариен ремонт на външна водопроводна мрежа, изграждане на дренаж и улавяне на покривни води 

Как да си изберете ВиК фирма-изпълнител? До какви щети води лошия избор?

Защо е толкова важно да изберете точната ВиК фирма-изпълнител още от първия опит?

С този пост се надяваме да ви спестим сериозно количество пари и нерви при избора на ВиК фирма-изпълнител. Как да се ориентирате правилно в пазара на ВиК услуги в България? Как да изберете наистина качествена фирма? Как бихте могли да се защитите от некоректен строител? Ще се опитаме да ви дадем честен и полезен отговор на всеки от поставените въпроси.

Нека започнем с един лош пример, за да придобиете представа какво може да ви се случи ако не вземете необходимите мерки, за да защитите инвестицията и интереса си.

Обект: ОДЗ „Калина“ (Стара Загора). По Закона за обществените поръчки в Р. България: „Най-ниската цена печели“. Т.е. избраната ВиК фирма-изпълнител е предложила най-малко. Това е поредната история за това как „евтиното“ всъщност излиза много по-скъпо…  

Фирмата започва работа. Терасира двора на детската градина. Прави нискокачествено отводняване зад подпорните стени, следствие на което те започват да задържат вода и да се накланят! Покривните води не са уловени и вкарани в канализацията. Което пък води до сериозни щети във физкултурния салон на градината, регулярно наводнявайки го. Не е направен дренаж от северната страна и при най-слаб дъжд или снеготопене, се наводнява учителската стая (а в най-добрия случай избиват мокри петна по стените).

Фирмата-изпълнител отказва да си ремонтира пропуските гаранционно! За да не им бъде търсена отговорност (става дума за детска градина стопанисвана от Министерство на отбраната), закриват фирмата си. Този случай не е изключение – това всъщност се случва доста често в България. Законът за обществените поръчки не е виновен. Някой е трябвало да прояви повече предпазливост и да зададе нужните въпроси на избраната фирма. По-нататък в статията ще стане дума и за това какво да питате, и как точно да се предпазите…

„Открийте разликите“: или когато обекта бива поет от коректна ВиК фирма!

Фирма „Авариен Ремонт Строй ЕООД“ поема обекта за да оправи сътворените от колегите им безобразия. На сертифицираните ВиК специалисти от фирмата се налага да демонтират цялата детска площадка и да изградят нов дренаж от северната страна. Преправят отводняването на покрива и вкарват дъждовните води в канализацията. Изправят подпорните стени и преправят отводняването и дренажите. Възстановяват настилките и детската площадка. 

Издават обекта до Акт#15 пред комисия и осигуряват 7-годишна гаранция на всичко извършено от тях. Становище на комисията(писмено): обекта е издаден в отлично качество.

Това е съвсем скорошен случай – едва от преди няколко седмици. Първоначалният избор на фирма-изпълнител води до огромна загуба на средства. Причината: избрали са „най-евтиното“ и не са взели необходимите мерки да се защитят.

Другият, често практикуван метод на избор, който обикновено също води до сериозни загуби, е, така нареченият „изстрел в тъмното“ (или случаен избор на фирма в интернет).

Лош подход №3: предоверяване. Хора, които преднамерено или не, са ви посъветвали за „подходящата“ фирма. Дори да става дума за близък до вас и добронамерен човек – винаги сами проверявайте всяка информация. Едно телефонно обаждане или няколко клика с мишката биха могли да ви спестят няколко хиляди лева. 

5 съвета как да изберете качествена ВиК фирма

  1. Уверете се, че става дума за лицензиран и сертифициран изпълнител, който притежава Удостоверение за извършване на съответните дейности от Камарата на строителите, Централен професионален регистър на строителя (ЦПРС) в България. Подобни сертификати се издават от Комисията за водене, поддържане и ползване на ЦПРС, на основание Закона за камарата на строителите.
  2. Когато стесните избора до няколко възможности: ИСКАЙТЕ ГАРАНЦИЯ! Гаранцията се издава с протокол и важи от датата на подписване и приемане от клиента.
  3. Искайте БАНКОВО ПЛАЩАНЕ. Банковото плащане е гаранция, че строителят не крие нищо, няма дългове и запори.  
  4. Освен за лиценз, попитайте и за предварителен протокол. Огледите измерванията, техническите предложения и даването на нива са безплатни и трябва да се извършват само от квалифициран  персонал. Изисквайте всичко това, за да не получавате отговори на въпроса  „защо копахте тук, или толкова дълбоко?“, като този: „еми, защото багериста така ми каза…“  
  5. Всеки обект трябва да има назначено техническо лице. Изискайте името му. И не забравяйте при подписване на договора да уточните крайните срокове.

Ако спазите всички тези препоръки, възможността да допуснете грешка при избора на ВиК фирма, ще се сведе до абсолютния минимум.

Comments are closed.